EVİN OĞLU NEDEN TEMBELLEŞTİ?
Evinize bir hizmetçi geldi. Çocuğunuzu giydiriyor, yemeğini yediriyor, tuvaletini yaptırıyor, dişini fırçalıyor, sırtında gezdiriyor, ödevlerini yapıyor, çayını, suyun veriyor, banyosunu yaptırıyor, çantasını hazırlıyor, servisine kadar sırtında taşıyor, okulda da tüm işlerini görüyor. Gerisini anlatmayalım. İşin sonunda evin oğlu tembelleşiyor. Elinde kumanda sadece televizyon seyrediyor, bilgisayarda oyun oynuyor.
Olayı gözlüğe uygularsak hizmetçi gözlüğünüz, evin oğlu gözünüz. Gözlük göz fonksiyonlarını üstlendikçe göz fonksiyonları da giderek zayıflamaktadır. Göz doktoru her muayeneye gidişinizde aradaki farkı gözlük numarasını artırarak gidermeye çalışmaktadır.
Gözlükten bir ay sonra: İlk defa gözlük verilen hastaların bir ay sonraki şikâyetleri ilginçtir. Hasta gelir gözlük almadan önce karşı duvardaki saati az çok görüyordum, şimdi göremez oldum. 40 yaşından sonra yakın gözlüğü alan hasta daha önce biraz gayret ederek okurken gözlük kullandıktan bir ay sonra gözlüksüz göremez duruma gelir.
Olayın teknik yönü nedir? Göz fonksiyonları zayıflamış ama yine de görmeyi az çok tolere edecek durumdadır. Gözlük görevi üstlenince göz rahatlar ve kendini koy verir. Bunu fonksiyonlardaki canlılığın giderek azalması izler:
*Odaklama zayıflar.
*Uyum gücü zayıflar.
*Göz içinde lensin ve lens’ de bombeleşme veya düzleşmeyi sağlayan siliyer kasın fonksiyonelliği azalır.
*İzleme ve fiksasyon (tespit) işlevi geriler.
*Göz içi ve dışı kasların fonksiyon gücü zayıflar.
*Konverjans gücü azalır.
Azalan fonksiyonları düzeltme yoluna gidilmez, gözlük numarasını artırarak kayıp telafi edilmeye çalışılırsa. Giderek gözlük numarası artar veya daha yüksek numara ile görme ihtiyacı doğar. 6 ayda bir her gidişinizde numara daha da artırılıyorsa bu göz doktoru için bir mesleki hatadır.
Amerika. Dr. William Bates 1920 de gözlüksüz görme yöntemini açıkladı. Hâlâ dünyada kullanılıyor ama daha da geliştirilerek. Yöntemin temeli düşüncesi gerileyen, kaybolan, tembelleşen göz fonksiyonlarını yeniden geliştirip normal duruma getirmektir.
Gözlük gözün fonksiyonlarını üstlendikçe evin tembel oğlu durumu ortaya çıkıyor. Fonksiyonlar giderek geriliyor, siz gözlük numarasını da giderek artırma durumunda kalıyorsunuz. Küçük miyoplarda egzersizle gözlüksüz gösterme şansınız varken gözlüğü veriyorsunuz. Görevi gözlük yüklendikçe her 6 ayda bir fonksiyon zayıfladıkça gözlük numarasını artırıyorsunuz.
Neden acaba? İki çocuk, ikisi de +5.00 numara hipermetrop. Çocuklardan biri gözlüksüz görüyor. Diğer çocuğun gözlüğünü +5.00 dan +4.50 e düşürünce alttan 2-3 sıra görmez oluyor. Hipermetrop yakını görememezlik, göz fonksiyonlarını gözlükle bozmak uzakta da gözlük takmasına neden olmaktadır. Bu bir mesleki hatadır.
Yaş 40. Yakını görmemezlik başlıyor. Yakının gözlüksüz görebilirsiniz. Birileri 50 yaşına kadar gözlüksüz yakını görürken bir başkası 40 yaşında yakın gözlüğü takıyor. Göz fonksiyonlarını canlı tutmanız 50-55 yaşına kadar yakını gözlüksüz görmenizi sağlayacaktır.
Boş yere gözlük takanlar. Bu ülkede binlerce insanımız boş yere gözlük kullanıyor. Gereksiz yere yüksek gözlük numarası kullanıyor. Özellikle yeni başlayan miyoplar gözlüksüz gösterilebilir. Gözlük numarasındaki artış uygulama hatasıdır. Aileye ve devlete ekonomik yük, çocuğa gereksiz zahmettir.
Şaşılık ve gözlük: Şaşılık doğuştan gelenlerin dışında fonksiyon bozukluğu sonucudur giderek kas bozukluğuna dönüşür. Göz fonksiyonlarının çalışır hale getirilmesi şaşılığı düzeltecektir. Ameliyat birileri için getiri kaynağıdır, kolaycılıktır.
Göz tembelliği ve gözlük: Gözlük vermek bir sanattır, bu sanat iyi uygulanırsa göz de tembelleşmez. Gözün onlarca fonksiyonu var, onların çalışır hale getirilmesi göz tembelliğinin önüne geçecek ve mevcut göz tembelliğini de giderecektir. Gözleri kapatarak göz fonksiyonlarının çalışırlığını bozmayın. Göz odaklamıyor, çocuk uyum yapmıyor gözü kapatmanın ona hiçbir yararı yok.
Gözlüğünüz göstermesin gözünüz görsün. Gözü gevşeme pozisyonuna getirin. Göz kaslarınız normal çalışsın, normal görevini yapsın. Odaklamanız, uyumunuz, konverjansınız yeterli olur gözlük ihtiyacı giderek kaybolacaktır.
Sağlam gözü kapatmayın: Çocuk odaklamıyor, yeterli uyum yapmıyor, gören noktaya görüntü net düşmüyor. Kapatsan da net düşmüyor. Gören noktaya görüntü düşmesini etkinleştirin, egzersizle normalleştir zaten göz tembelliği düzelecek.