Miyop ilerlememeli, küçük bir alana hapsedilmelidir. Genetik artışın çok az olduğu unutulmalılıdır.

     MİYOP GÖZLERDE İLERLEME İLE İLGİLİ SORULAR
Meral G: (ANKARA) :13 yaşında kız çocuğumda -3.5 ve -3.00 gözlük numarası var. İlerleme için göz doktorumuz bizi tatmin eden bir cevap veremedi. Benim ailemde ve eşimin ailesinde hiç gözlük kullanan yok. Yazılarınız okudum, endişem diğer doktorların neden benzeri bir konulardan haberdar olmaması. Yurt dışında böyle uygulamalarda var neden bizde yok?  Kızım böyle bir tedavi olmazsa hangi numaraya kadar ierler? İlerlemenin önüne geçmek için ne yapmalıyız? Böyle bir programın maliyeti hakkında bilgi verebilir misiniz?                                   
DR. S.H. : Miyopta ilerleme nedenlerini broşür halinde temin edebilirsiniz. Konuyu bilen göz doktorları ilerlemeyi durdurabilir veya size ilerleyebileceği muhtemel son göz numarasını bildirebilir. Numarayı durdurabilir veya mevcut numarayı azaltabilir. Bölgenizde bu konu ile ilgilenen göz doktorlarının ismi için bizi arayabilirsiniz. Diğer doktorları ilgi alanı olmayabilir. Gözde ilgilenilecek alan o kadar çok ki.
l

     YÜKSEK MİYOP SIK SORULAN SORULAR
ADANA. SUNA Ü.: Mrb.benim 2.5 yaşında oğlum var. 15.50 miyop. 1.5 yaşında başladık -12 ile. Sürekli ilerliyor. Doktorlar yapacak bişey yok diyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
DR. S.H. : E-mailinizi üzülerek okudum. Yapacak o kadar çok şey var ki. Böyle giderse 30 numaraya çıkar. Gözde çok önemli tahribatlar oluşur.
*Önce bir genetik uzmanının incelemesini sağlayın. Genetik bozukluk olabilir. Doğuştan gelen sistemik ve genetik hastalık olabilir. Bu şu konuda yararlıdır: Bize yol haritası olur, ileride gözde ve bedende ne gibi tahribatlar oluşacak onu öğrenir, ona göre önlem alınır tabiî ki mümkünse.
*İlerlemenin önüne geçmek mümkün olabilir veya az ileme sağlanabilir.
*Göz dibinde bozulmalar için önlemler alınabilir.
*Daha net görme sağlanabilir.
*Gözde oluşacak tahribat azaltılabilir….
EDİRNE AYŞE H.: …Çocuğum 6 yaşında. Sağ 11.00 -2.50 Sol 12.50 -1.75 numara gözlük kullanıyor.  Doktorlar ilerleme için yapacak bir şey yok diyor. Yazılarınız okudum. Gözdeki bozulmaları nasıl önleyebilirim.
Dr. S.H.:Çok geniş bir konuyu sormuşsunuz. Sitede gözdeki bozulmalar anlatılmaktadır. Alacağınız önlemler çok önemli ve geniş, konuyla ilgili kitaplar edinmelisiniz.

MALATYA. REMZİ.Ş.: Çocuğumda yüksek miyop var, yazılarınızı okudum, yüksek miyopta  gözün beslenmesinden neyi kast ediyorsunuz?
DR.S.H.: Beslenmeden yeme içmeyi, vitamin almayı anlatmamaktayız. Yüksek miyopta gözde önemli tahribatlar yapan bozulmalar olur. Gözün bozulmaması için göze daha fazla kan gelmeli ve bunun için özel uygulamalar yapılmalıdır.

KONYA  FATMA D.: ….Gözlerdeki bozulmalar nelerdir nasıl önlemler alabilirim?
DR.S.H.: Yaşınızı yazmamışsınız. İlerleme 30-35 yaşlara kadar devam eder. Bozulmalar ömür boyu sürer. Mutlaka konuyu önemseyen, bilgi donanımlı göz doktoru ile bağlantı kurmalısınız.Kısaca anlatalım:
*Gözün bütünlüğü korunmalıdır. Gözün dışındaki beyaz tabaka sklera incelmekte ve gözler yamulmaktadır.
*Tedavide gecikmek telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurur.
*Göz top gibi iken yumurta gibi uzamaktadır. Gözün uzunluğu 19-22 mm.den 30-35 mm.ye uzamaktadır. Uzamanın önüne geçilmelidir.
*Gözdeki uzama yamulma şeklindedir, sarı nokta kayar ve görüntü farklı bir alana düşer. Bu görmede azalmaya neden olur.
*Göz uzadıkça göz dibinde çatlamalar, yırtılmalar ortaya çıkar.
*Gören nokta fovea (Sarı nokta) nın yapısı bozulur, görme düşer.
*Göz ortasındaki vitreusun yapısı bozulur, saydamlığı azalır, içinde kirli su gibi görmede rahatsızlık yapacak siyah lekeler oluşur.
*Göz içindeki lensin yapısı bozulur, katarakt (perde) gelişir, görme bozulur. Göz tansiyonu önemli ve ciddi bir sorundur.
*Göz ön merceği kornea incelir, gözdeki yamuklaşma sonucu kırışır, astigmat oluşur. Astigmatta görme gözlükle yeterince düzelmez.
    Bu bozulmaların önlenmesi gerekmektedir ve göz yapıları bozulursa bozulmaların düzelmesi mümkün değildir. Yani önce bozmamak gerekir. Bazı hastalar için durumu korumak bile büyük başarıdır. Doktorunuz ile görüşünüz.

AYDIN ESRA T: ……Doktorum her 6 ayda bir retina taramasına çağırıyor. Bana malik ülfet getiriyor. Retina taraması gerekli midir?
DR. S.H.: Sizin doktorunuz çok iyi bir doktor, çoğu doktor bunu ihmal ediyor. Göz dibine bakmak yeterli değil, onu genişletip 3 aynalı lens ile taramak, çatlayan yerleri belirleyip çevresine lazer yapmak gerekir.
l